Приватний будинок місто Тбілісі, Грузія

Сучасні приватні будинки заможних власників побудовані за так званою ідеологією «Розумний дім», відповідно до якої, за всі функції життєдіяльності відповідають розумні пристрої системи автоматизації. Якщо коротко описати основні характеристики такого будинку, можна обійтися кількома словами: комфорт, функціональність, і енергоефективність. Він буде підтримувати комфортну температуру і вологість у приміщенні, приготує каву, простежить за безпекою ваших дітей, увімкне світло і включить музику. Розвиток технологій дозволяє автоматизувати майже все, від побутових пристроїв до складних інженерних систем. Керування можливе, як локальне за допомогою пультів, так і дистанційне, застосовуючи мобільні пристрої власників, таких як смартфон чи планшет. Ці можливості досить добре відомі і вже не викликають ніякого подиву. Також інженерні системи, які застосовуються в таких будинках мало чим відрізняються від тих, які застосовують у сучасних будівельних спорудах різного призначення. Це системи освітлення, вентиляції, опалення, кондиціонування, водопостачання, водопідготовки басейну і т.д., які забезпечуються системою диспетчеризації, що дає змогу для обслуговуючого персоналу слідкувати за цими системами та керувати ними.   Але в залежності від архітектури будинку іноді виникають специфічні задачі, які потребують складних інженерних рішень.

Однією з таких нестандартних задач на даному об’єкті є використання штучної водойми та штучного водоспаду висотою понад тридцять метрів.

Для роботи цієї системи побудована складна система трубопроводів для можливості рециркуляції води з озера. Також складності виникали при встановлені підвищувальних насосів, які перекачують воду і необхідних датчиків для контролю і захисту насосів.

Ще однією нестандартною задачею було підтримання необхідного мікроклімату у приміщенні для прийому гостей зі сценою, що обертається. Особливістю цього приміщення є те, що усі стіни, підлога і стеля вкриті спеціальними RGB панелями (“Light Box”), які можуть змінювати свій колір в залежності від музики, яка лунає у приміщенні, таким чином утворюючи необхідний настрій.

Приклади варіантів підсвітки панелей

Складність підтримання мікроклімату у цьому приміщенні полягає у тому, що панелі виділяють велику кількість тепла при своїй роботі, а розміщення необхідних для охолодження фанкойлів, систем вентиляції та необхідних датчиків обмежена, оскільки це шкодить архітектурі. Тому в даному приміщенні застосовуються безпровідні датчики, які можна встановити в непомітних місцях. Приміщення розбито на зони, в кожній зоні власний датчик і система охолодження. Це обумовлено можливістю нерівномірного температурного розподілу в залежності від активності людей і виділення тепла апаратурою, яка застосовуються для розваг.

Однією з основних вимог замовника було безперебійне живлення будинку. Для забезпечення цієї вимоги інженерам також знадобилося прикласти чимало зусиль, оскільки усі інженерні системи будинку споживають велику кількість електроенергії з сумарною піковою потужність більше, ніж один МВт. Основними споживачами електроенергії є холодильні машини, вентиляційні установки, насоси та система освітлення. Наприклад, лише система зовнішнього освітлення у нічний час споживає понад 50 кВт.

А для забезпечення необхідних умов у спортзалі, яка є частиною будинку необхідне використання двох вентиляційних установок, холодильної машини, системи освітлення, що потребує до 200 кВт сумарної електричної потужності.

 

Для забезпечення безперебійного живлення поряд з будинком побудована розподільча електропідстанція, з двома електричними вводами на 6 кВ та двома трансформаторами. Але наявність другого резервного електричного вводу все рівно не забезпечує безперебійне живлення. Тому в системі електроживлення передбачено використання дизель-генератора, який у разі зникнення живлення на обох вводах забезпечує живлення. Для того щоб керувати такою складною системою електроживлення використовуються спеціальні інтелектуальні вимикачі з сервоприводами та контролери, які можуть майже миттєво перемикатись від одного джерела живлення до іншого, створюючи так звану систему автоматичного вводу резерву (АВР). Але процес перемикання все ж таки може призвести до негативних наслідків при роботі потужного обладнання, тому для вирішення цієї проблеми у системі передбачено блок безперебійного живлення, який за рахунок власних акумуляторів живить систему у випадку відсутності живлення. На мнемосхемі електроживлення представлено стан електричних вводів, напруги та струми, а також стан автоматичних вимикачів через які живляться різні інженерні системи.