Хартія «Індустрія 4.0 в Україні»

Хартія об’єднання різних учасників ринку в русі «Індустрія 4.0»

Рух «Індустрія 4.0» – це інтеграційна платформа для об’єднання бізнес-асоціацій, спільнот та учасників ринків інформаційно-комунікаційних технологій, промислових систем керування, інжинірингу та машиноприладобудування, науковців та освітян з метою прискореного розвитку українських виробництв з високою доданою цінністю.

Є щонайменше 5 важливих причин чому високотехнологічні сектори мають об’єднатись на єдиній платформі «Індустрія 4.0».

  1. Приналежність до 4-ої промислової революції стає чітким водорозділом у світі на 2 групи країн:дуже багаті та дуже бідні. Впровадження сучасних технологій у всі сфери життя є визначальним для зміни бізнес-моделей та економічного укладу передових країн. І місце в світовому розподілі праці та багатств все більше визначається сьогодні тим, як швидко країни освоюють сучасні технології. Україна має теж визначитись – де ми себе бачимо в новому, технологічному світі Інтернету речей та великих даних.
  2. Позиціювання як країни високотехнологічного інжинірингу, а не сировинного придатку. 
  3. Людський капітал – як головна перевага, але яка не використовується сьогодні на 100% для України. 
  4. Прискорення переходу від стану «держава – ворог» до «держава – партнер». Об’єднання також необхідне з точки зору прискорення реформ у визначальних для розвитку технологій 4.0 в Україні. Поодинці ми не можемо долати високі стіни бюрократії, корупції та лобіювання вузьких інтересів олігархів. Разом – можемо. Держава має бути партнером в ініціативах 4.0, оскільки одних технологій мало.
  5. Спільна просвіта ринку та залучення промисловців до світу високих технологій.  Промисловці потребують не тільки значно кращого розуміння ролі високих технологій на всіх рівнях, і перш за все, керівництва. Але також вони потребують ясної дорожньої карти трансформації своїх виробництв та зміни моделей управління.

Бачення учасників руху «Індустрія 4.0»

Через 10 років ми бачимо Україну серед високотехнологічних розвинутих країн світу. Україна має виробляти та експортувати не тільки зерно чи метал, але й продукти з високою доданою цінністю. Технології 4.0 в поєднанні з нашим потужним людським капіталом – це один з ключових факторів успіху в реалізації цього бачення. Це те, що допоможе трансформувати українську промисловість та вивести її в ряди кращих економік світу.

Наші принципи співпраці:

1. Повна синхронізація зі світовими трендами 4.0.

2. Фокус на виробництвах з високою доданою цінністю

3. Об’єднання означає конкретні дії в пріоритетних напрямках:

·         Просвіта ринку в технологіях 4.0  та ріст культури промислових підприємств

·         Взаємодія з європейськими та світовими об’єднаннями в 4.0

·         Спільна розробка галузевих дорожніх карт

·         Ріст та об’єднання технологічних інноваторів в рамках проектів 4.0

·         Всебічне сприяння створенню та розвитку хай-тек та інноваційних кластерів

4. Лідерство за ІТ-сектором

5.Ми погоджуємось з тим, що мова також не йде про ‘back to USSR’: Ми змушені погодитись з тим, що частина з «велетнів промисловості» просто щезне з промислової мапи України. Ми говоримо про те, що рух «Індустрія 4.0» націлений на розвиток малого та середнього бізнесу, а також інноваційних стартапів.

 

Цей документ є попереднім та виноситься для ознайомлення та публічного обговорення. Виконавча дирекція АППАУ вітає ваші коментарі та пропозиції щодо фінальної версії цього документу. Заяви про можливість приєднання ви можете надсилати на адресу info@appau.org.ua з приміткою «хартія». Обговорення та урочисте підписання документу відбудеться на початку липня в Києві.